Skip to content
Utánpótlás
2017. május 22. ,
Találatok: 3560


Medve Milán az Alba Berlinnél


Article Pic
Meghatározó élmények a német klubnál

Akadémiánk edzője is tagja lett annak a jelenleg közel 20 főt számláló programnak, amely a fiatal magyar kosárlabda edzők szakmai fejlődésének támogatása érdekében jött létre. Medve Milán a MKOSZ és a Kaszások Akadémia képviseletében 2017. május 15. és 21. között az Alba Berlinnél vendégeskedett egy pécsi kollégával egyetemben. A német klubnál szerzett tapasztalatait, a tanulmányi program rövid ismertetőjét és a jövőbeli feladatait az alábbi írásában foglalja össze.

A Magyar Kosárlabdázók Országos szövetsége a 2016. novemberében indította meg Coach Study Visit Program (CSVP) elnevezésű továbbképzési programját, mely hirdetményük szerint a tehetséges, fiatal magyar trénereket külföldi csapatok, egyesületek látogatásával képzi és inspirálja a magasabb szintű szakmai munkára. Ősszel korlátozott számban lehetőséget is kaptak néhányan a határainkon túli vizitálásra, a pályázható helyekre pedig 2017. február végéig lehetett jelentkezni. Az ország számos utánpótlás nevelő műhelyéből voltak jelentkezők, Budapestről és vidékről egyaránt. A tavaszi felvételi egy szakmai- és egy pszichológiai tesztből állt, majd pedig egy angol nyelvi felmérés is lezajlott. A szövetség a 35 vizsgázó közül végül 11 főt választott ki, akik közé sikerült bekerülnöm, meglehetősen jó eredménnyel, amely a belső szakmai képzésünk számára is komoly elismerés az én olvasatom szerint. 
A kiválasztott edzők spanyol, szerb, német és török elit klubokhoz utaznak kisebb csoportokban a tavasz folyamán azzal a feladattal, hogy ismerkedjenek meg az ottani szervezeti struktúrákkal, vizsgálják a szakmai hasonlóságokat és különbözőségeket, előre megadott szempontok alapján. A megszerzett tapasztalatokról egy mini-konferencia keretein belül számolnak be egymásnak, majd a későbbiekben pedig szélesebb körben is előadnak. A programban résztvevők a tervek szerint két év alatt összesen négy alkalommal utazhatnak (a lehetőségekhez mérten egyre bővülő célállomásokra), közben pedig a honi utánpótlás válogatottak mellett is hospitálnak. A MKOSZ koncepciója szerint a programot elvégző trénerek mentorként dolgoznának tovább, és segítenék az újonnan bekerülő, fiatalabb garnitúrát.
A német kosárlabda az utóbbi évtizedekben Európa és olykor a világ élmezőnyében is szerepelt. Ezt bizonyítja többek között a 2002-es világbajnoki bronzérem vagy a 2005-ös európabajnoki ezüst.
Az Alba Berlin 1991-ben alakult, azóta hazájukban 8 bajnoki címet, 9 kupagyőzelmet és 3 szuperkupát jegyeznek, illetve 1995-ben megnyerték a Korac Kupát, ami létezésekor a 3. legerősebb európai klubviadalnak számított. Jelenleg is a német liga topcsapatai közé sorolandó, éves költségvetése 9-10 millió euró. A felnőtt bajnokságban céljuk a bajnoki cím megszerzése, majd ezt követően a sikeres Euroliga szereplés. A profi csapat mellett komoly figyelmet kapnak a fiatalok is, az utánpótlás ág 10 éve működik (a női vonal csak 4 éve) és folyamatosan fejlődik. A berlini klubnak jelenleg kb. 950 igazolt sportolója van, rajtuk kívül még több száz egyesületi tag, akik között akad jócskán hobbikosaras vagy szociális alapon bekerült egyén is. A szakmai stáb is komoly létszámot képvisel, ehhez elég csak megemlíteni a kb. 90 fős edzői garnitúrát, akik közül kb. 30 fő főállásban dolgozik a klubnál. A kosárlabda utánpótlás nevelés területén a német főváros uralkodó szervezete, nem csak az iskolákban (több mint 140 intézménnyel vannak kapcsolatban) való jelenlét, hanem az infrastrukturális jellemzői okán is. Ha valaki meg szeretné számolni a csapatok létszámát, bizony jócskán 300 fölé fog jutni. Elképesztő adatok.

Az utánpótlás képzési program vezetője jelenleg egy spanyol szakember, Raúl Rodríguez. Akik a honi kosárlabdát figyelemmel követik, azok számára az ő neve ismerősen csenghet, hiszen a 2013/2014-ben egy évet töltött Magyarországon az egyik vidéki NB1-es csapatnál, az akkori spanyol vezetőedző segítőjeként. Rodríguez úr három évre kötött szerződés a jelen szezont megelőzően, komoly célokkal és elképzelésekkel érkezett Németországba. A legtöbb időt vele tölthettük a stábból, amikor ideje engedte, készségesen a rendelkezésünkre állt, amiben tudott, segített. Ő vázolta a szakmai program felépítését, beszélt az okokról, erősségekről és gyengeségekről, s többek között a következő érdekességekről is mesélt.

Az Alba Berlin az egyik fő támogatójának közreműködésével éves szinten 10.000 gyereket tud megmozgatni egy fiataloknak szóló program keretében. Az ügyességi vetélkedés gyakorlatilag felmérőként szolgál, az itt résztvevő fiúkból és lányokból a legjobban teljesítők az ajándékok mellett bekerülhetnek a kosaras programba. (A következő szezonban 30-40.000 gyereket szeretnének így aktivizálni.) Mottójuk „Basketball is Fun! Basketball is Alba!”. Az elképesztő létszámokhoz elengedhetetlen a minőségi munka és környezet is. Az edzők és a sportszakmai vezetés folyamatos kapcsolatban állnak egymással, a szezon során állandó jelleggel zajlanak az egyeztetések, meetingek, ahol a tervek lekövetése mellett a célok megvalósítása és játékosaik egyéni fejlődésének vizsgálata is mind-mind terítékre kerül. Az élcsapataikba kiválasztott játékosaikat speciális szempontok alapján rangsorolják, videók segítségével elemzik játékukat. Saját sportolóikon kívül a többi német- és nemzetközi csapatok kosárlabdázóit is figyelik. Ha valakire szemet vetnek, akkor igyekeznek megszerezni a játékjogát. Ennek következtében néhány nem német születésű fiatal is van a kereteikben. A tehetségesnek tartott „Albás” kosarasok heti 7-8 edzésen vesznek részt, amelyből 2-3 nem csapatedzés, hanem reggeli egyéni képzés. Nagy segítség ezen a területen, hogy együttműködnek egy berlini nívós sportiskolával, ahol az évfolyamonként rendelkezésre álló 12 kosaras helyből igyekeznek mindet megszerezni, amihez egyébként nem elég pusztán az egyesületi ajánlás. A végső cél, hogy az utánpótlásból játékost adjanak a profi csapatnak. Két évente legalább 1 főt.

Az edzéseket látogatva egyértelművé váltak a képzési fő irányok. Feltűnő volt az edzéseken résztvevő gyerekek fegyelmezettsége, szinte egy felesleges mozdulat vagy megnyilvánulás nem történt részükről. Abban a 90-120 percben minden a kosárlabdáról szólt. Még a legkisebbeknél is, és mégis mindenki jól érezte magát minden korosztályban. A legtöbb csapatuk számára már véget ért a szezon, így inkább játékosabb jellegű feladatok kerültek előtérbe. A még versenyben lévő gárdák viszont lenyűgöző tempóban edzettek. Minden egyes feladatban teljes sebességgel dolgoztak, állandó kommunikációt fenntartva nem csak az edzőikre, hanem egymásra is figyeltek.
A képzésük során kiemelten fontos, hogy a játékosok jó döntéseket hozzanak a pályán. Ehhez igyekeznek technikailag is felvértezni őket. Az első ránézésre több esetben átlagosnak tűnő csapatok tagjai is kiválóan 1:1-eznek, mozdulatok, cselek és befejezések széles repertoárját bemutatva, és villámgyorsan végrehajtva azokat. Támadásban a csapatjáték területén a helyezkedésre és a gyorsindításokra/emberelőnyös helyzetekre fókuszálnak, egyszerű, de szigorú szabályok szerint.  A lehető legkevesebb leütéssel, kőkemény, lőtt átadásokkal dolgoznak. A védekezésben szintén csapatban gondolkoznak, ahol mindenkinek meg kell találnia a megadott szerepköröket. Nincs zónavédekezés, csak esetleg a legnagyobbaknál, az elzárás-leválással is U16-ban kezdenek el foglalkozni.
A Raúl-lal folytatott beszélgetések kitértek a spanyol és a német kosárlabda közti különbségekre is. Elsőként a kultúrát emelte ki. Elmondta, hogy Spanyolországban a kosárlabda kiemelt sportág, rengetegen nézik, a kosaras gyerekek ezzel kelnek és fekszenek. Németországban a labdarúgás van fókuszban, a kosárlabdát még több más sportág is megelőzi a népszerűségi rangsorban. A spanyol szakember szerint a gyerekek fejlődésére komoly hatással van, ha nem csak játsszák, de nézik is a sportot. Emellett szintén hasznos, ha a fiúk és lányok a szabadidejükben is gyakran előveszik a labdát és gyakorolnak. Ezen a területen még jócskán lehetne előrelépni.

A másik tényező a játék sebessége volt. Mi, magyar edzők ámulattal néztük az Alba csapatainak sebességét, ám Rodríguez elmondása szerint a spanyoloké még ennél is komolyabb. Ez az egyik fő terület, amin személy szerint ő javítani szeretne.

Az Alba Berlin gigantikus szervezet, profi háttérrel. Programjuk budapesti megvalósulását egyelőre úgy tudnám elképzelni, ha a városban székelő egyesületek összefognának és közös egyetértéssel, valamint az önkormányzat(ok) teljes támogatása mellett dolgoznának. Ki-ki döntse el, hogy erre mekkora az esély. Törekvések voltak, vannak és lesznek is. Úgy vélem, hogy a magyar kosárlabda több szempontból is jó irányba halad, de bőven van még min változtatni vagy javítani. Az ezért dolgozóknak ezúton sok erőt és kitartást kívánok.
Bízom benne, hogy sikerült röviden, mindenki számára érdekesnek nevezhető módon összefoglalni a „német kalandot”. A további részleteket megtartom a kollégák és az esetleges érdeklődők számára. Egy hét lehet hosszú, de mégis rövid idő is. Számomra rengeteg tanulsággal, értékes tapasztalattal szolgált az első tanulmányút. Motiváltan és inspirálva tértem haza, alig várva, hogy újra munkába állhassak. Ezúton szeretnék köszönetet mondani a MKOSZ és az Alba Berlin felé a lehetőségért, a Kaszások Akadémiának a támogatásért, valamint kollégáimnak a távollétem alatt nyújtott segítségért. Játékosaimnak és szüleiknek pedig a türelmet és a megértést köszönöm meg. Kívánom, hogy előbb-utóbb minél több fiatal munkatársam megtapasztalhasson legalább egy ilyen látogatást, és azt is, hogy egyesületként minél előbb eljussunk mi is egy, az Alba Berlinhez hasonló szintre. A gyerekekért és a kosárlabdáért. Hajrá Kaszások!

Medve Milán
edző
Kapcsolodó videó:Egy kis meccsnézésre is jutott idő


Advertisement
Advertisement